Volgens onderzoek van inbraakvrijwonen is 1 op de 5 Nederlanders slachtoffer geweest van inbraak

inbraakvrijwonen, elke minuut een woninginbraakVolgens onderzoek van inbraakvrijwonen is 1 op de 5 Nederlanders slachtoffer geweest van inbraak. In Nederland vindt er gemiddeld elke minuut een woninginbraak plaats. Dit betekent dat zo’n 1440 woningen per dag door ongenode gasten worden bezocht. En per jaar gaat het om ruim 525.000 inbraakpogingen. Dus gemiddeld wordt er in elke woning in Nederland eens in de tien jaar ingebroken.

En ondanks deze gegevens is er in een groot aantal woningen in Nederland zeer gemakkelijk in te breken.

Bekijk onderstaande film om te zien hoe makkelijk een inbreker inbreekt en wat inbraakvrijwonen voor u kan betekenen om dit te tegen te gaan en de risico’s te minimaliseren.


Een woningbraak is altijd een traumatische ervaring.

inbraakvrijwonen, Een woningbraak is altijd een traumatische ervaring

Naast het feit dat er materiële schade is, is de emotionele schade vaak nog veel groter. Het gevoel van onveiligheid kan vaak nog maanden, zo niet jaren duren. Hierdoor ontstaan slaapproblemen en zelfs angststoornissen behoren tot de mogelijkheid. En dan natuurlijk nog het verlies van bijvoorbeeld sierraden met een onvervangbare emotionele waarde.

Wie is nu die inbreker?

inbraakvrijwonen, Meestal is de inbreker bekend met de plaatselijke situatie en woont hij zelf binnen een straal van 3 kilometer rond de woning waar hij gaat inbreken.

Meestal is de inbreker bekend met de plaatselijke situatie en woont hij zelf binnen een straal van 3 kilometer rond de woning waar hij gaat inbreken. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 15 en 25 jaar en doorgaans betreft het mannen. En het belangrijke feit is dat een inbraak binnen 30 seconden moet kunnen plaatsvinden.

Uit onderzoek van het KLPD blijkt dat inbrekers van steeds meer markten thuis zijn. Methodes van inbrekers variëren van het openbreken van deuren of ramen tot het inzetten van babbeltrucs.

Gelegenheidsinbreker

Wel blijven gelegenheidsdaders nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de inbraken. Deze gelegenheidsinbrekers komen in actie als ze een pand zien waar op eenvoudige wijze wat te halen is. De inbraakmethode is simpel. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan.

Aan goede verlichting, oplettende bewoners en buren en aan degelijke ramen en deuren heeft de gelegenheidsinbreker een hekel. Hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen zorgt ervoor dat het de inbreker zeker drie minuten moeilijker wordt gemaakt om binnen te komen. Vrijwel altijd lang genoeg om hem weer te doen laten afdruipen.

Besmettingsgevaar

inbraakvrijwonen, Besmettingsgevaar

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig voorkomt dat er in de omgeving waar is ingebroken op een later tijdstip ook in andere huizen wordt ingebroken. De dader kent inmiddels de soorten huizen, de gebruikte sloten, de weg en vluchtroutes en de mogelijke buit. Dit wordt ‘besmettingsgevaar’ genoemd. Is er bij u in de buurt ingebroken, dan is het dus extra belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

Inbraakmethoden

Inbrekers hebben verschillende werkwijzen om woningen binnen te komen. Hieronder staat een overzicht met de meest voorkomende inbraakmethoden en hoe u deze het beste kunt voorkomen.

Openbreken van deur of raam

inbraakvrijwonen, Openbreken van deur of raaminbraakvrijwonen, Anti inbraakstrip

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.

Voorkom dit door: goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen te plaatsen. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)
Gaatjesboormethode

inbraakvrijwonen, Gaatjesboormethodeinbraakvrijwonen, raamboompjes

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.

Voorkom dit door: raamboompjes plaatsen die met een sleutel afsluitbaar zijn, en deze ook consequent afsluiten. Sleuteltjes uit de sloten verwijderen. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)

Flipperen

inbraakvrijwonen, flippereninbraakvrijwonen, Anti inbraakstrip

Met een bankpasje wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.

Voorkom dit door: de deur altijd op slot te draaien, of een beveiligingsstrip te plaatsen. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)
Hengelen

inbraakvrijwonen, inbraak hengeleninbraakvrijwonen, brievenbusafschermer

Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld.

Voorkom dit door: de deur op slot te draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafschermer te plaatsen. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)De Bulgaarse methode

inbraakvrijwonen, bulgaarse methodeinbraakvrijwonen, veiligheids rozetten

Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.

Voorkom dit door: veiligheidsbeslag te plaatsen waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)
Inbraak via bovenlichtjes

inbraakvrijwonen, bovenlicht inbraakinbraakvrijwonen, barrièrestang

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes veelal boven een ander (draai)raam.

Voorkom dit door: hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen te plaatsen. Een barrièrestang is vaak praktisch, omdat u dan het raam open kunt laten staan als u weggaat. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)

Ingooien ruit

inbraakvrijwonen, Ingooien ruit inbraak

Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in en dringen uw woning binnen.

Voorkom dit door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien. Fysiek is deze methode natuurlijk moeilijk tegen te gaan.Kerntrekken

inbraakvrijwonen, Kerntrekkeninbraakvrijwonen, Cilinder niet te kloppen

Een cilinder wordt uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.

Voorkom dit door: het plaatsen van veiligheidsbeslag SKG drie sterren ® met cilindertrekbeveiliging of een cilinder SKG drie sterren ®. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)


Insluipen

inbraakvrijwonen, insluipen

Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam

Voorkom dit door: altijd deuren en ramen te sluiten en sleutels uit de sloten te halen en uit het zicht op te bergen.


De babbeltruc

inbraakvrijwonen, Babbeltruc

Personen proberen door middel van een smoes het huis binnen te komen

Voorkom dit door: niet zomaar iemand binnen te laten en eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur te plaatsen. Met een deurspion & LCD scherm hoef je de deur helemaal niet te openen en kan je van binnenuit zien wie er voor je deur staat. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)

inbraakvrijwonen, Deurspioninbraakvrijwonen vraagt uw aandacht voor de volgende methode !!!!!


Sinds 2005 zijn er in Nederland bendes actief die met behulp van de klopsleutel methode / slagsleutel methode, regio’s teisteren met een golf van inbraken. Met een eenvoudige tik op een klopsleutel kunnen zij 90% van de huidige cilinders openen binnen 10 seconden. Deze klopsleutel techniek is funest voor mensen die denken goed verzekerd te zijn. Er is namelijk geen enkel spoor van inbraak zichtbaar. Er zijn maar een aantal verzekeringsmaatschappijen die uitkeren bij inbraak zonder braakschade. Raadpleeg uw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon om te weten hoe u verzekerd bent!

Begin 2005 werd deze klopsleutel techniek voornamelijk gebruikt door professionele bendes. Tegenwoordig kan iedereen via het internet voor nog geen €150 een volledige klopsleutel set bestellen voor de meest gangbare cilindersloten. Op deze manier kan iedereen aan klopsleutels komen en vormt deze manier van inbreken een bedreigen voor uw veiligheid!

inbraakvrijwonen, klopbestendige cilinder

Voorkom dit door: Een cilinder te laten plaatsen die klopsleutel bestendig is. Uiteraard ook te koop bij inbraakvrijwonen (incl. installatie)